עסקת מקרקעין היא עסקה שבעקבותיה הרוכשים נוטלים על עצמם התחייבויות גדולות מימדים.
פעמים רבות זוהי העסקה הגדולה ביותר שהרוכשים עושים במהלך חייהם, אשר צפויה להשפיע באופן דומיננטי על עתידם ואף על עתיד ילדיהם.
למרות זאת, לעיתים קרובות, מסיבות כלכליות, רוכשי דירות מעדיפים לוותר על ייעוץ משפטי, בעיקר כאשר מדובר על רכישת דירה מקבלן. למעשה – אין טעות גדולה מזאת.
קונים דירה חדשה מקבלן – מי עורך את החוזה?
בעת ביצוע עסקה של רכישת דירה מקבלן, חותמים הצדדים על חוזה מכר, אשר נערך על ידי עורך הדין של החברה הקבלנית.
באופן טבעי – מדובר על חוזה שרובו ככולו מוטה לטובת הקבלן ועלול להכיל רכיבים שאין בהם יתרון עבור הרוכשים. לעיתים אף רכיבים הסותרים את לשון החוק, כדי לספק לקבלן יתרון משמעותי.
משום כך, שכירת שירותיו של עו"ד מקרקעין, גם בעת רכישת דירה מקבלן, היא פעולה חיונית.
יחד עם זאת, יש כמה רכיבים בחוזים אלה, אשר תוכלו לבדוק בעצמכם:
המו"מ בא לידי ביטוי בחוזה
שלב המו"מ על החוזה הוא השלב שבו אתם יכולים להתמקח עם הקבלן על מספר התשלומים ואופן התשלום, על שינויים שונים בדירה ללא תוספת תשלום, עד שלב יציקת הרצפה, תוספת נקודות מים וחשמל ללא תוספת תשלום, נקודת מים וגז במרפסת שמש ללא תשלום ועוד.
כל אלה צריכים להופיע בחוזה ואם אין לכם עו"ד מקרקעין – אתם אלה שצריכים לבדוק את העניין.
מה קורה במקרה של איחור במסירת דירה?
החוק קובע כי איחור במסירת הדירה עשוי לגרור עמו קנסות לקבלן, אשר תפקידם למזער את הנזק שנגרם לקונים. זאת בעקבות הוצאות נוספות על השכרת דירה, בעקבות האיחור במסירת הדירה, כפי שנקבע בחוזה.
יש לוודא כי סעיף זה מופיע גם בחוזה באופן ברור שאינו משתמע לשתי פנים ואינו מאפשר פרצות, כמו הגבלת סכום הפיצוי לסכום שאינו עומד בקנה אחד עם ההוצאות הריאליות של שכ"ד ועוד.
חיובים לקונה במסגרת חוזה קניית דירה מקבלן
במסגרת החוזה נכללות הוראות רבות המטילות חיובים כבדים על הקונה. את אלה ניתן לבטל ולמזער בצורה משמעותית, כאשר ניגשים לחוזה באופן מקצועי:
- יש לדרוש כי עלויות הנפקת ערבות בנקאית לא יחולו על הקונים
- יש להגביל את סכום ההוצאות המשפטיות שיחולו על הקונה לסכום ריאלי וסביר ולא לקבל את הכתוב בחוזה.
אלה רק חלק מהדוגמאות לעלויות נוספות שיכולות לחול על קונים, כאשר החוזה לא נבדק כראוי.
לסיכום
חוזה קניית דירה מקבלן עשוי להיות מורכב ומבלבל ובמרבית המקרים יש לצפות כי הוא יהיה מוטה לטובת הקבלן. משום כך, סיוע מקצועי של עו"ד לבדיקת תקינות החוזה הוא קריטי, אך אם תחליטו שלא להשתמש בשירותיו של עו"ד מקרקעין, מן הראוי כי תבצעו בעצמכם את הבדיקות הללו.