בשל חוסר המודעות לחוק המגביל רוכבי האופניים, יש כאלה שאינם מבינים מדוע מוטלים עליהם קנסות וכתבי אישום בגין רכיבה בשכרות.
המאמר יפרט את העונשים על רכיבה בשכרות.
מהם העונשים לרוכבי אופניים בשכרות?
נהיגה בשכרות היא נושא שהוא אינו מנת חלקם של נהגי מכוניות בלבד. כיום כל מי שמחזיק ברישיון לנהיגה בקורקינט או באופניים חשמליים ונתפס עם כמות אלכוהול גבוהה מקבל כתב אישום, עונש של מאסר על תנאי וקנס של כ-2,000 ₪, זאת מהסיבה שגם אופניים חשמליים נחשבים לכלי רכב. על פי החוק כל רכב המופעל בכוח מכני או נגרר מוגדר כרכב ולכן אופניים ותלת אופן נכללים בהגדרה. לפיכך, ניתן להגיש כתב אישום למי שנתפש בשכרות על אופניים ולפסול רישיון הנהיגה באופניים חשמליים. לבני 16 הרוכבים בשכרות אין רישיון ולכן ניתן לפסול אותם מנהיגה באופניים חשמליים באופן כללי. בכל מקרה פסילת הרישיון בגין שכרות לרוכב על אופניים חשמליים היא לפחות שנתיים. בנוסף, עונש המאסר על תנאי יהפוך לפעיל במידה וייתפס שוב פעם נוהג בשכרות בכל כלי רכב אחר כולל אופניים.
לפי מה נקבעת נהיגה בגילופין?
כל אדם הנחשד נוהג בשכרות נדרש לערוך בדיקת ינשוף בין אם עבר עבירת תנועה ובין אם לאו ועל אחת כמה וכמה כאשר מעורבים בתאונת דרכים וחשודים בנהיגה בגילופין. במקרה של תאונת דרכים הנהגים החשודים ידרשו גם לערוך בדיקת שתן או בדיקת דם על מנת לבדוק את רמת האלכוהול בגופם. בניגוד לכך, כאשר נעצרים במחסום משטרתי ונדרשים לבצע בדיקת נשיפון ניתן לסרב. למרות זאת, זוהי בדיקה לא מדויקת המתריעה על כך שיש אלכוהול בגוף ומה מידתו. במידה והנהגים אינם מביעים את הסכמתם לבדיקה הם יידרשו בבדיקות אחרות. במידה והסכימו לערוך את הבדיקה וגילו אלכוהול אצלם, הם יצטרכו לעשות בדיקות נוספות. אם עברו את הבדיקה יוכלו להמשיך בנסיעתם. לצורך הבדיקה המשטרה רשאית לעכב את הנהגים לחצי שעה ובמידה ולשוטרים יש חשד לנהיגה בגילופין, הנהגים יכולים להיות מעוכבים לשלוש שעות.
מבחני השכרות לנהגים
במידה ויש חשד לנהיגה בשכרות לאחר תשאול קצר השוטר יבקש לעשות 3 מבחנים שעליהם יבסס את החשד שלו. עם זאת אין חובת הסכמה למבחנים. אם יש הסכמה על השוטר להדגים מה עושים בכל מבחן. במבחן הראשון הנהגים יצטרכו לעמוד עם ידיים צמודות לגוף ורגליים צמודות אחת לשנייה. ההוראה תהיה לעצום עיניים ל-30 שניות ולהטות את הראש לאחור. הבדיקה השנייה תתבצע על קו דמיוני ישר עליו יש ללכת עקב לצד אגודל ולמנות בקול רם 9 צעדים לכל כיוון. הבדיקה האחרונה תהיה לגעת עם האצבע המורה בקצה האף כאשר העיניים עצומות. אלו מבחנים שאינם מעוגנים בחוק ולכן סירוב לא יגרור אחריו עונשים. מומלץ לא לבצע את הבדיקות הללו כיוון שהן עלולות להוות ראיות לחשדות של המשטרה. במידה ומקבלים כתב אישום חייבים לקבל סיוע מעורך דין תעבורה.