נא להקליד בשורת החיפוש את הפוסט שאתם מחפשים.

מצמוץ יתר – מתי לטפל ומתי ניתן להתעלם

ילדה

בתור הורים לילדים קטנים אנחנו תמיד מודאגים, כי אנחנו אחראים לא רק על החינוך של הילדים, אלא גם לבריאות שלהם.

לכן ברור מדוע בכל פעם כאשר אנחנו מבחינים בתופעה כזו או אחרת, אנחנו מיד נלחצים ורוצים לבדוק האם היא תקינה או לא.

אחת מהתופעות הללו היא מצמוץ יתר, ונשאלת השאלה האם צריך וכדאי לעשות משהו בנידון?

 

למה אנחנו כלל ממצמצים?

עוד לפני שנדבר על מצמוץ יתר, חשוב להבין מהם בכלל התפקידים של הפעולה הזו שאנחנו עושים עם העיניים. למעשה, כאשר אנחנו ממצמצים אנחנו מרטיבים את העיניים ואנחנו מפזרים בצורה כזאת את הדמעות באופן אחיד בתוך חלל העין. אנחנו מונעים כך את החשיפה של שטח פני העין לזמן ממושך מידי ואנחנו גם מרחיקים בעזרת המצמוץ גירויים שונים מהעין ומגנים עליה. בנוסף, כדאי לדעת שקיימים בפועל שלושה סוגים שונים של מצמוצים, והם:

  1. ספונטני
  2. רפלקסיבי
  3. רצוני

 

התדירות של המצמוץ למעשה נקבעת במערכת העצבים המרכזית שיש לנו בגוף והיא יכולה להיות מושפעת מהרבה מאוד גורמים שונים. למשל: מחלות סיסטמיות, עייפות, מתח נפשי ועוד.

 

האם בכל גיל אנחנו ממצמצים באותה תדירות?

התשובה היא חד משמעית לא. מחקרים רבים שנעשו בתחום מוכיחים שלמעשה התדירות של המצמוץ מושפעת, בין היתר, מהגיל שלנו. כך קורה שתינוקות ואף פעוטות ממצמצים עד פעמיים בדקה. לעומת זאת, כאשר אדם מתקרב לגיל ההתבגרות הוא מתחיל למצמץ כמעט כמו אדם מבוגר, כלומר, זה יכול להגיע גם ל10 עד 25 פעם בדקה. בנוסף, כדאי לדעת שכאשר אנחנו ממקדים את העיניים שלנו במסך, בקריאה או בכתיבה, הרי שהתדירות שבה נמצמץ תהיה נמוכה יותר.

 

מה משפיע על מצמוץ יתר?

יש כמה גורמים שונים שיכולים להשפיע על מצב שבו אדם ממצמץ בתדירות יותר גבוהה, והם: בעיות ראייה שונות, אלרגיות או דלקות בעיניים, טיקים שונים שנובעים מחרדה ועוד. אם ננסה להבין מתי עדיף לעזוב את העניין ולחכות שהוא פשוט יעבור לעומת מקרים שבהם כדאי לבדוק את התופעה, אנחנו נראה שאין על כך תשובה אחת נכונה. מה שכן, יש מקרים שבהם ברור שצריך לגשת לרופא ולבדוק את העניין. למשל: אם מעבר לעובדה שהילד ממצמץ פעמים רבות הוא גם מתלונן על כאבי ראש או על קושי להבחין בעצמים שונים במרחק, בהחלט יכול להיות שיש לו בעיית ראיה ואת זה אפשר לקבוע בעזרת רופא. בנוסף, אם מעבר למצמוץ יתר העיניים גם נראות אדומות, מגורות או שיש בהן דלקת, הרי שגם אז רצוי יהיה לפנות אל רופא כמה שיותר מהר. מצד שני, אם מדובר על מקרה שבו הסיבה העיקרית היא מתח וחרדה, לא פעם אם נניח לדברים או נטפל בהם בדרך עקיפה, הרי שהמצב ישתפר בצורה משמעותית ומהירה.

 

בדיקה רפואית

אז מה היה לנו עד עכשיו?
עוד בנושא בריאות